IMPORTANT

Pulbere de Ovaz Verde (Avena satina)

Scris de pe 24 decembrie, 2012
Share Button

Cum se poate recunoaste ovazul verde?
Ovazul verde, impreuna cu restul cerealelor, secara, graul, meiul, orezul, porumbul si orzul face parte din familia erbacee. Tulpina lunga este goala pe interior, dreapta. In partea superioara se ramifica, aceste ramificatii formeaza spicul in care sunt asezate 2-4 flori. Ovazul infloreste din iunie pana in august. Din florile coapte se formeaza fructele, boabele de ovaz. Bobul este invelit in frunze uscate care nu sunt crescute de bob. Prin aceasta se deosebeste ovazul de secara, grau si orz. In stratul exterior al boabelor de ovaz se afla fructul si coaja. Sub stratul exterior se afla celulele cu continut proteic, care formeaza asa numitul strat aleuron. Sub acesta se afla partea din care rezulta faina, care ascunde germenul. Aceasta este cea mai importanta parte, deoarece contine cele mai multe substante active.

Unde se gaseste ovazul verde?
Ovazul verde este o planta cunoscuta de foarte mult timp, cultivata peste tot in lume, rezistand si la inaltimi de peste 1500 m peste nivelul marii. In magazinele cu produse naturiste, orice parte a ovazului este disponibila in vanzare, nu trebuie neaparat culeasa.

Efecte oferite de ovaz verde

Ovazul verde nu este numai un aliment de baza hranitor ci si o planta medicinala utila la combaterea multor afectiuni si este usor de digerat. Boabele de ovaz sunt in special prelucrate in fulgi de ovaz care pot fi preparati ulterior cu lapte sau apa. Din ovaz verde se poate prepara supa, mucilagiu sau fiertura. Indiferent de modul de preparare, ovazul este util la ameliorarea dificultatilor gastrice-intestinale acute, in caz de slabiciune fizica si multe alte afectiuni. Hrana cu efect tonic, realizata din ovaz verde este utilizata in completare la tratarea afectiunilor renale, vezicale, ale splinei si celor pulmonare. In afara acestui fapt este calmant si un sedativ usor. Este recomandat ca tonifiant copiilor care sufera de inapetenta, dupa epuizare, respectiv la intensificarea capacitatii de concentrare , dupa diferite infectii. Paiele ovazului sunt utilizate la realizarea bailor partiale sau totale. Acestea au un efect beneficin caz de tulburari circulatorii, probleme reumatice, guta si sciatica. S-a dovedit de mult ca are un efect benefic si in caz de degeraturi sau tulburari menstruale.

Care parti se utilizeaza la pulbere de ovaz verde?

In homeopatie si industria farmaceutica se utilizeaza atat boabele cat si florile, tulpina. Din boabe se realizeaza in special fulgii de ovaz. Din paile treierate, uscate si maruntite se obtine adaos de baie. Din planta proaspata, inflorita si prepara si preparate cum ar fi pulberea de ovaz verde sau tinctura denumita Avena satina.
Substantele active
Ovazul contine numeroase substante active. Nici o alta planta medicinala nu contine atata zinc ca si ovazul. In afara zincului, mai contine aminoacizi, vitaminele B, K, H, E, provitamina A (carotina). Continutul de minerale in ovaz verde este foarte important: fosfor, aluminiu, fier, potasiu, mangan si cobalt. Mai contine si oligoelemente : iod si bor. Efectul calmant al ovazului se datoreaza substantei denumita avenina.

Domeniul de aplicare

  • Probleme gastrice si intestinale
  • Inapetenta
  • Diabet
  • Slabiciune
  • Nervozitate, tulburari de concentrare
  • Tulburari de somn
  • Scaderea colesterolului
  • Probleme circulatorii
  • Reumatism, guta
  • Sciatica
  • Probleme menstruale

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *